divendres, 15 de gener del 2016

Star Wars - El despertar de la força (2015)



Rey: "There are stories about what happened."
Han Solo: "It's true. All of it."


títol original: Star Wars: The Force Awakens
director: JJ Abrams
guionistes: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams and Michael Arndt
director de fotografia: Daniel Mindel
muntatge: Maryann Brandon and Mary Jo Markey
música: John Williams
interprets: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford
imdb



Permeteu-me començar recuperar el que vaig escriure el 2009 sobre el reboot d'Star Trek de JJ Abrams: "Quan George Lucas estava preparant el seu Episodi I de la saga de Star Wars segurament somiava unir a la llegenda dels personatges originals amb un nou esperit d'aventura, que combinés la tradició amb els temps moderns;. i, cosa que sembla cada cop més difícil, aprofitar les oportunitats dels actuals efectes especials per un espectacle absolut sense distorsionar completament la trama amb això. Desafortunadament, no va tenir èxit, i la seva segona trilogia d'Star Wars passarà a la història com un dels majors fiascos de l'història del cinema.

JJ Abrams ha aconseguit tots aquests objectius amb el seu reboot d'Star Trek. Com a trekkie de baixa intensitat he de dir que aquest Star Trek és totalment respectuós amb la tradició trekkie. Els guionistes certament s'han pres algunes llicències (la joventut rebel de James Kirk...) però no implica cap traïció a l'esperit de la sèrie original.
"

Ara puc dir ara que JJ Abrams ha fet de nou. Ho va fer amb Star Trek, i ho ha fet de nou amb Star Wars. JJ Abrams ha creat l'artefacte que tots estàvem esperant.




El despertar de la força té tot el que s'espera que tingui. Satisfarà als fans de les pel·lícules originals i també a les noves generacions. De fet, l'única crítica que se m'acut és que no arrisca res. Però quan un s'ocupa de Star Wars (i encara més, quan un tracta amb els fans d'Star Trek) qualsevol risc pot esdevenir un heretgia. Desenvoluparem aquest punt al final de l'article, per no revelar res de la trama en aquest punt. Tingues en compte que Lawrecence Kasdan (coautor dels guions de L'Imperi Contraataca i El Retorn del Jedi, ha col·laborat a El despertar de la força), en un intent obvi de vincular amb les pel·lícules originals (per cert, Lawrence Kasdan va ser guionista i director del clàssic neo-noir Body Heat).



TFA (The Force Awakens, en el seu títol original) homenatja les pel·lícules originals, però d'una manera emocional, elegant. Probablement aquest és el major èxit de TFA, com es vincula amb la història original, i amb els nostres estimats personatges.





TFA també porta algunes imatges impressionants, com els teasers i trailers ja revelats. Homenatges a altres pel·lícules, com els Ala-X que volen sobre el llac o els Tie contra un sol descendint, recordant l'escena icònica d'Apocalypse Now, o aquesta nau gegant enfonsada a la sorra, com la nau de Close Encounters of the Third Kind.





I també hi ha el costat fosc... Aquest nou Sith (i el seu sabre làser creuat) representa un fosc personatge carismàtic, no com va passar amb el gairebé ridícul Darth Maul de l'Episodi I, fins i tot en els moments més íntims.

Hi ha un altre personatge fosc, el líder suprem Snoke, del qual no revelarem més en aquest punt, però diguem que no resulta completament satisfactori per a mí.



Una altra important aposta de JJ Abrams és la que realitza per l'ús de models en lloc de CGI (imatges generades per ordinador), en clara oposició a l'orgia de CGI que George Lucas va entregar en la segona trilogia (com irònicament es mostra en aquesta imatge).



Sobre la trama. Una crítica justa que es pot fer a El despertar de la força és que podria ser descrita com una nova versió de l'Episodi IV, la pel·lícula original de 1977. No puc dir que això sigui un problema per a mí, perquè era més una repetició de l'estructura de la pel·lícula original que un remake, però no es pot negar que és una crítica justa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...